Museum De WiegerFoto: Ton Hartjens

Museumbezoeken 2017-2018

Evenals vorige jaren organiseert de Werkgroep Leefbaar Gerwen ook dit jaar weer een aantal museumbezoeken. Gezien de korte voorbereiding hebben wij er dit jaar voor gekozen om een andere werkwijze toe te passen. Wij hebben een selectie van vijf musea gemaakt die wij, behoudens wijzigingen, voornemens zijn te bezoeken. Bovendien hebben wij, wederom behoudens wijzigingen, een aantal data gereserveerd waarop wij deze musea willen bezoeken.

De vijf geselecteerde musea zijn (onder voorbehoud):
1. Museum “De Wieger”in Deurne
2. Noord-Brabants Museum in Den Bosch
3. Boerenbondsmuseum in Gemert
4. GGzE (Geestelijke Gezondheidszorg) in Eindhoven
5. Dagexcursie naar o.a. Het Binnenhof in Den Haag

De data waarop deze musea door ons zullen worden bezocht zijn (eveneens onder voorbehoud):
Vrijdag 8 december 2017: Museum De Wieger
Vrijdag 5 januari 2018: Noord-Brabants Museum in Den Bosch
Vrijdag 26 januari 2018: Boerenbondsmuseum in Gemert
Vrijdag 9 februari 2018: GGzE in Eindhoven
Dinsdag 20 februari 2018: Dagexcursie naar Den Haag

Per museum in het kort wat informatie:

1. Museum De Wieger in Deurne

In dit museum is een expositie over het leven en werk van Jules De Corte. Een groot aantal belangstellenden hebben reeds geamuseerd geluisterd naar de anekdotes over Jules de Corte die in Deurne is geboren. “Als ik van Brabant zing” heet de tentoonstelling over de musicus en tekstdichter Jules de Corte. Entree volwassenen € 10,00 per persoon. 65+ € 10,00. MJK: gratis.

2. Noord-Brabant Museum in Den Bosch

Van Gogh doorgelicht: Onder de wereldberoemde schilderijen van Vincent van Gogh zit soms een andere voorstelling verborgen. Van Gogh schilderde tussen 1884 en 1888 geregeld zijn eigen kunstwerken over. Vijf schilderijen uit de vaste presentatie in Het Noord Brabants museum worden technisch onderzocht door middel van röntgen, infraroodfotografie, infraroodflectografie en strijklichtfotografie. Van Gogh doorgelicht presenteert de resultaten van dit onderzoek. De bezoeker wordt meegenomen in de wereld van technisch onderzoek en leert over de werkwijze van Van Gogh. Wat zit er onder het verfoppervlak. En waarom nam Van Gogh zijn bestaande doeken opnieuw onder handen?
Toegang € 12,00 per persoon. Museumjaarkaart gratis.

3. Boerenbondsmuseum

Zien en ruiken hoe het was op een boerderij anno 1900.Het Boerenbondsmuseum biedt een combinatie van bezienswaardigheden: een boerderij van 1900 met levende dieren, tuinen en akkers, een heus dorpplein met een schop, bakhuis, smederij, klompenmakerij, café annex winkel etc.
Toegang € 5,00 per persoon. Museumjaarkaart niet geldig.

4. GGzE Eindhoven en de Kempen in Eindhoven

GGzE biedt hulp en ondersteuning met bijzondere psychiatrische problemen. Alle zorg en ondersteuning is erop gericht dat iemand zo goed mogelijk kan meedoen aan de maatschappij. Er is een rondleiding met toelichting van een gids.
Kosten nog niet bekend.

5. Dagexcursie naar Den Haag

Wie kent niet de beelden van politiek Den Haag op televisie? Het Binnenhof, de Hofvijver, het Torentje van de minister president, de Gouden koets op Prinsjesdag. Kamerleden die in de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer met elkaar in debat gaan. Met name op dinsdag is er eventueel het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Verder is er in Den Haag nog veel meer te zien. Te denken valt b.v. aan Panorama Mesdag, Madurodam, Gemeentemuseum, Museum De Gevangenpoort, de Scheveningse pier bij de boulevard, etc.
De kosten van deze dagexcursie zijn nu nog niet bekend.