Gerwen schoon door André van der Maat-Dag

Gerwen is schoon dankzij veel basisschoolkinderen en ruim dertig vrijwilligers. De start van André van der Maat-Dag was vrijdag 27 maart op Brede School Heuvelrijk en zaterdagmiddag 28 maart bij de kiosk op het Heuvelplein. Ondanks regen en wind kwamen toch 35 vrijwilligers, jong en oud, in actie om in drie uur het dorp Gerwen en buitengebied zwerfvuil-vrij te maken.

Landelijke Opschoondag ook in Gerwen

Gerwen is één van de 1500 locaties in ons land waar tijdens de Landelijke Opschoondag het zwerfvuil is opgeruimd door ruim 95.000 vrijwilligers. Directeur Helene Zutphen van Nederland Schoon is verheugd met deze grote opkomst:  “Het aantal mensen dat in actie komt om de eigen wijk, buurt of dorp schoon te maken neemt toe. Vorig jaar deden 75.000 mensen mee op 1100 plaatsen.”  De opschoonacties worden niet centraal gepland, de lokale organisatoren melden dit wel aan bij Nederland Schoon. De Landelijke Opschoondag heet in Gerwen André van der Maat-dag ter nagedachtenis aan straatjutter André van der Maat die in 2011 op 80-jarige leeftijd overleed. Hij hield in zijn eentje Gerwen en omgeving jarenlang schoon van zwerfafval.

Onder de vrijwilligers in Gerwen leden van de dorpsraad en van de Werkgroep Leefbaarheid Gerwen, die gezamenlijk deze jaarlijkse actie organiseren. Twee Nuenense wethouders hielpen een handje mee. Gehuld in hesjes en uitgerust met afvalgrijpers en vuilniszakken brachten de vrijwilligers het motto ‘Met elkaar iets nuttigs doen voor het dorp’ in praktijk. De enthousiaste vrijwilligers lieten zich na de schoonmaakactie de thee/koffie, vlaai en soep in ’t Huysven goed smaken. De afvalcontainer werd goed gevuld met alle verzamelde zwerfvuil en de gemeente zorgde voor afvoer naar de stortplaats.