Wielersport op topniveau in Gerwen

Met topvrouwen Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten

Tweede Paasdag stond Gerwen in het teken van de wielersport. Grote namen in het programmaboekje van de 52ste editie van de Grote Ronde van Gerwen: Anna van der Breggen, Olympisch kampioene, twee keer winnaar Giro Rosa en ook winnaar Amstel Gold Race en Annemiek van Vleuten, wereldkampioene, winnaar La Course en Ronde van Vlaanderen en vijf maal Nederlands kampioene. En dan ook de Brabantse Puck Moonen uit Liempde, profrenster bij een Belgische ploeg. En dat allemaal dankzij gulle sponsors die het Gerwense wielercomité met als voorzitter Toon Bouw in staat stelde deze topvrouwen naar Gerwen te halen. En ook bij de drie categorieën mannen een groot en sterk rennersveld. Tweede Paasdag in een blij Gerwen: wielersport op topniveau!

Op eerste Paasdag stonden Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten op het podium van de Ronde van Vlaanderen. Anna als glorieuze winnaar en Annemiek, ondanks een fikse valpartij, toch nog eervol als derde. En dan een dag later, op 2 april, staan beide topvrouwen aan de start van de grote Ronde van Gerwen, te midden van tientallen andere wielrensters. Wielerliefhebbers genoten van de felle strijd die ook werd gestreden bij de mannencategorieën nieuwelingen, junioren en elite/beloften.

Snelste ronde voor Annemiek van Vleuten
De vrouwen kregen 70 kilometer voor de wielen, dat zijn twintig rondjes op het fraaie parcours in en rond Gerwen. De snelle Roos Hoogeboom uit Zeist veroverde de eerste plaats, Britt Teunissen uit IJsselsteyn werd tweede en Judith Bloem uit Apeldoorn derde. Deze drie vrouwen namen de benen en bouwden in een lange ontsnapping een voorsprong op van ruim twee minuten. Het toptrio Puck Moonen (Liempde), Annemiek van Vleuten (Wageningen) en Anna van der Breggen (Zwolle) ging in de achtervolging, maar de jacht op de koplopers bleef steken op 25 seconden. Anna klopte Annemiek in de sprint voor de vierde plaats en Puck klasseerde zich als zesde. De snelste ronde kwam op naam van Annemiek van Vleuten: 5 minuten en dat levert een gemiddelde snelheid op van 41,875 km/uur.

Sterke kopgroepbij de nieuwelingen
Bij de nieuwelingen (15-16 jaar) werd er hard gevochten om een voorsprong te kunnen pakken. Uiteindelijke moesten de regionale coureurs het afleggen tegen de sterke renners uit de rest van ons land. Een trio maakte zich los uit het peloton en sprintte na 40 km om de ereplaatsen. De ijzersterke Koert van Oosten uit Gouda won afgetekend voor Jens Bassa en Loe van Belle. Dit drietal kwam met 55 seconden voorsprong over de meet.

Nick Brabander wint bij de junioren
De junioren (17-18 jaar) gingen snel van start en geen enkele renner kreeg ruimte om weg te komen. Halfweg koers wisten zeven coureurs een voorsprong te nemen en die werd langzaam maar zeker uitgebouwd tot een marge van ruim één minuut. In die kopgroep drie regionale renners: Pieter de Groof uit Heeze, Kelvin Kanen uit Bergeijk en Kars ten Boske uit Wintelre. Nick Brabander uit Honselersdijk werd de winnaar, Kars ten Boske werd derde, Kelvin Kanen vierde en Pieter de Groof zevende.

Hans Dekkers bij Elite/beloften
Bij de elite/beloftengroep gingen ruim honderd renners van start. Veel sterke kleppers uit onze provincie en uit de rest van ons land. De paar buitenlanders die in Gerwen meestreden konden geen potten breken. Het was de eerste wedstrijd die meetelt voor het Belisol Eindhoven / Kempenklassement. De 36-jarige Hans Dekkers, afkomstig uit Eindhoven en nu woonachtig in IJzendijke, werd in de eindsprint geklopt door Maarten van Trijp. Hij kreeg de leiderstrui van het Belisol Eindhoven / Kempenklassement uitgereikt. Dit klassement wordt verreden over acht op zich staande wedstrijden in de Brabantse Kempen.

De foto’s bij deze reportage zijn van wielerfotograaf Cees van Keulen uit Gerwen.

Uitslagen Grote Ronde van Gerwen, 2 april 2018

Vrouwen: 1. Roos Hoogeboom, Zeist 2. Britt Teunissen, IJsselsteijn 3. Judith Bloem, Apeldoorn 4. Anna van der Breggen, Zwolle 5. Annemiek van Vleuten, Wageningen.

Nieuwelingen: 1. Koert van Oosten, Gouda 2. Jens Bassa, Noordeloos 3. Loe van Belle, Zoetermeer 4. Mathijs de Kok, Steenbergen 5. Roan Konings, Oudenbosch. Gemiddelde snelheid 41,640 km/uur over 40 km.

Junioren: 1. Nick Brabander, Honselersdijk 2. Frank van den Broek, Voorhout 3. Kars ten Boske, Wintelre 4. Kelvin Kanen, Bergeijk 5. Lars Boven, Reutum. Gemiddelde snelheid 42,494 km/uur over 60 km.

Elite/Beloften: Maarten van Trijp, Essen 2. Hans Dekkers, IJzendijke 3. Robbie van Bakel, Deurne 4. Dion Beukeboom, Amsterdam 5. Oscar van Wijk, Wormer. Gemiddelde snelheid 44,299 km/uur over 80 km.