wielerronde van Gerwen op tweede Paasdag heeft in de drie categorieën ijzersterke winnaars opgeleverd

De renners kregen op het soms zonovergoten parcours van 3,5 kilometer af te rekenen met een krachtige wind. Alleen sterke renners handhaafden zich in de voorste gelederen en de allersterksten stonden na afloop op het erepodium om de bloemen en kussen van rondemiss Naomi in ontvangst te nemen. Rondevoorzitter Toon Bouw ontving op het podium een hoge KNWU-onderscheiding: het Zilveren Wiel.

De 25-jarige Robbert de Greef uit Geldrop zegevierde bij de Elite/beloften door zijn twee medevluchters Jasper de Laat uit Moergestel en Pieter van Oirschot uit Best in de eindsprint te kloppen. Dat leverde een compleet Brabants podium op voor deze klassieker onder de criteriums.

Profcontract
De Greef en De Laat hebben beiden aspiraties om profrenner te worden. En nogal wat renners die in Gerwen een erepodiumplaats veroveren verdienen daarna een profcontract. Zo won Coen Vermeltfoort vorig jaar de vijftigste Ronde van Gerwen en in dit wielerseizoen duikt zijn naam al regelmatig op in de uitslagen van profwedstrijden. Ook eerdere winnaars zoals Brian van Goethem (2013) en Mike Teunissen (2012) zijn profrenner geworden. En Twan Castelijns uit Hapert, derde in Gerwen in 2012, rijdt nu zijn tweede profseizoen bij Lotto-Jumbo. En op het juniorenpodium stonden vroeger ook Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman, beiden dit jaar aan de start van de Giro in Italië.

Nieuwelingen en junioren
De nieuwelingen beten de spits af in Gerwen. Bijna honderd vertrekkers bij de gretige 15- en 16-jarige coureurs, afkomstig uit het hele land. Hier geen Brabantse renners op het podium. Owen Geleijn uit Rijsenhout klopte na 40 kilometer in een tijd van 55 minuten zijn vluchtmaat Pim Ronhaar uit Hellendoorn met enkele fietslengten. Lars Boven uit Reutum won de sprint van het peloton.
De junioren schotelden het publiek een levendige koers voor en met name Jarno van Esch uit Sint-Oedenrode was veelvuldig voorop te vinden. Hij won de leidersprijs en werd op de meet nipt verslagen door Wessel Krul.

Tijdrit voor Koos Jeroen Kers
Een aantal renners van de categorie Elite/beloften reden een proloog, een tijdrit over 3,5 kilometer om daarna het criterium over 80 km af te werken. Koos Jeroen Kers uit Amstelveen won in 4 minuten en 18 seconden de tijdrit met slechts 0,8 seconden voorsprong op Daan van Sintmaartensdijk en met ruim één seconde op Jasper de Laat. Kers reed het criterium in het leiderstricot van het Baby-Dump Kempenklassement. De Ronde van Gerwen is de openingsklassieker voor genoemd klassement. Omdat Koos Jeroen Kers als 7de over de finish kwam in het criterium moest hij het leiderstricot afstaan aan Jasper de Laat, 2e op het erepodium.

Zilveren KNWU-wiel
Gerwenaar Toon Bouw, voorzitter van de stichting Grote Ronde van Gerwen, ontving maandagmiddag het Zilveren Wiel. Simone Manders, voorzitter van district Zuidoost van de KNWU, spelde deze hoge onderscheiding namens het hoofdbestuur van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie op. Toon Bouw ontving het Zilveren Wiel voor zijn inzet van meer dan vijftig jaar voor de wielersport in ons land. 

Uitslagen Ronde van Gerwen, 17 april 2017

Nieuwelingen 40 km   1.Owen Geleijn, Rijsenhout 2. Pim Ronhaar, Hellendoorn 3. Lars Boven, Reutum 4. Olav Kooij, Numansdorp 5. Enzo Leijnse, Amstelveen.

Junioren 60 km 1. Wessel Krul, Enkhuizen 2. Jarno van Esch, Sint-Oedenrode 3. Stanley Beerepoot, Enkhuizen 4. Ruben Buitendijk, Lekkerkerk 5. Bas van Dinther, Bergeijk.

Elite/beloften

Tijdrit 3,5 km 1. Koos Jeroen Kers, Amstelveen 2. Daan van Sintmaartensdijk, Zuidland 3. Jasper de Laat, Moergestel 4. Marco Doets, Monnickendam 5. Bryan Bouwmans, Gemert.

Criterium 80 km 1. Robbert de Greef, Geldrop 2. Jasper de Laat, Moergestel 3. Pieter van Oirschot, Best 4. Harry Sweering, Sneek 5. David Dekker, Hedel.