Veel boeren, burgers en buitenlui bij Veulenkeuring Gerwen

Gek van paarden en zaterdag 10 december niet aanwezig geweest op het kerkplein in Gerwen? Goed dat we de foto’s nog hebben. Voor de paardenliefhebbers die zaterdag niet in de gelegenheid waren om naar de keuring te komen kijken en natuurlijk ook voor de gelukkigen die er wel waren.

De boeren, burgers en buitenlui werden op hun wenken bediend, want er waren veel prachtige paarden. Die werden door de eigenaren ter keuring aangeboden. In de groene Gerwense dorpskern kwamen zo’n honderd veulens uit Nederland en België en enkele honderden toeschouwers van heinde en ver bijeen (foto 1). Een beroepsfotograaf riep: “Ge struikelt hier bekant over de amateurs die kiekjes maken. Ik ben hier vur mun  werk. Gô us aan de kant.”

Vakkundige jury
De vakkundige jury keurde jaarlingen en twee- en driejarige veulens in de open lucht. Tot algemeen jeugdkampioene van de merries werd gekozen Gigi van ’t Thiendehof, geboren op 21 mei 2016. Het jonge veulen is eigendom van Harry van Rossum en zonen uit het Brabantse Maren-Kessel (foto 2). De kampioen bij de hengstveulens werd Unic van de Musschoot (6 april 2016, bruinschimmel)) van Melissa Maes uit het Belgische Meerdonk (foto 3).

Stal de Linde 1ste prijs
Bij de toppers vielen de paarden van Stal de Linde van Jan Smits uit Gerwen in de prijzen. Zo werd Fara uit de Linde (17 juni 2013) kampioen merries (foto 4) en bij de categorie stalgroepen greep de vermaarde Gerwense Stal de Linde ook de eerste prijs in de wacht (foto 5). Ter illustratie van dit evenement bijgaande kleurrijke foto’s gemaakt door Peter Klomp uit Lieshout (6 en 7) en Cees van Keulen uit Gerwen.
Het was zaterdag de 56ste keer dat er een traditionele veulenkeuring werd gehouden. De organisatie was bij de Stichting Centrale Veulenkeuring Gerwen in prima handen. Voorzitter/secretaris Wim Raaijmakers uit Nederwetten was dan ook dik tevreden. En vice-voorzitter Martien Smits uit Gerwen hield de ringen voor de paarden prima schoon (foto 8). Goed om te weten: ook eind 2017 is er weer een veulenkeuring in Gerwen.