Truus Smulders uit Gerwen blij verrast met bronzen erepenning

“Vanwege uw verdiensten voor de wielersport en vooral voor uw voorbeeldfunctie in de dameswielersport, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten u de erepenning in brons toe te kennen”. Met deze woorden spelde loco-burgemeester Martien Jansen van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten op tweede Paasdag de bronzen erepenning op bij Truus Smulders uit Gerwen. Hij overhandigde haar ook een ingelijste oorkonde en een bos bloemen. Truus was blij verrast en vindt het een eer om de onderscheiding in ontvangst te mogen nemen. Toon Bouw, voorzitter van het organisatiecomité van de Grote Ronde van Gerwen, zette ‘bronzen’ Truus ook in de bloemetjes.

Voorzitter Bouw richtte zich tot Truus, haar gezin en de familie Smulders: “Vijftig jaar geleden al werd jij uitgeroepen tot de beste wielrenster van ons land. Dat was in 1968. En een jaar later beklom jij als eerste Gerwense inwoner het ereschavot van de Ronde van Gerwen. Je werd derde in de wielerwedstrijd voor dames met op het podium ook Bella en Keetie Hage.
En nu sta je weer op het podium. Zojuist gemeentelijk onderscheiden met de erepenning in brons. Truus, dik verdiend. Proficiat en bij die felicitaties betrek ik ook jouw gezin en familie.
Mede dankzij de familie Smulders is vandaag de 52ste editie van de Grote Ronde van Gerwen verreden. Met deze keer ook weer een wedstrijd voor dames. Truus, ik hoop dat je nog jaren kunt blijven genieten van het fietsen. En geniet nu van de gemeentelijke onderscheiding.
Proficiat, ook namens de organisatoren van deze Ronde.”

Rennerskwartier

De gemeentelijke onderscheiding is een blijk van waardering voor de algemene verdiensten van Truus Smulders. Zij was pionier bij de dameswielrennen en een parel voor de wielersport, aldus loco-burgemeester Martien Jansen.

Na de huldiging snelde Truus naar het rennerskwartier in café de Stam om de rugnummers in ontvangst te nemen van de deelneemsters aan de vrouwenwedstrijd. Truus Smulders is tijdens de Ronde van Gerwen al drie jaar te vinden als vrijwilligster in het rennerskwartier, waar de renners de rugnummers afhalen en ook weer inleveren.