Vaste bezoeker van de Grote Ronde van Gerwen: Wim Daniëls (links) hier in gesprek met oud-renner Gerwenaar Albert Dekkers....(foto Cees van Keulen)

Wim Daniëls over de taal van de fiets

Wanneer:
5 juli 2018 @ 20:00
2018-07-05T20:00:00+02:00
2018-07-05T20:15:00+02:00
Waar:
Café De Stam
Gerwenseweg 38
5674 SH Nuenen
Nederland

Gezellig avondje in wielercafé De Stam Gerwen

Over de fiets, de liefde en passie ervoor, de woorden die erbij horen, daarover geeft Wim Daniëls op donderdagavond 5 juli een lezing in wielercafé De Stam in Gerwen. Deze lezing is de eerste feestelijke bijeenkomst in verband met het 15-jarig bestaan van café De Stam.

Fietsfanaat Wim Daniëls schreef onlangs een boek over de fiets onder de titel ‘De taal van de fiets’. Als aspirant won hij in 1970 de Ronde van Gerwen en Tweede Paasdag is heilig voor hem. Dan is hij altijd te vinden langs het parcours in wielerdorp Gerwen, waar op Tweede Paasdag  de jaarlijkse Grote Ronde van Gerwen wordt verreden.

Ketting en luchtband

In zijn nieuwe boek belicht Daniëls de fiets van allerlei kanten: historisch, taalkundig, emancipatorisch. Twee belangrijke uitvindingen die de fiets populair hebben gemaakt zijn volgens hem: de ketting en de luchtband. In de eerste ruim twintig jaar van het bestaan van de fiets – uitgevonden in 1861 – ontbraken die nog.

Onderdelen en ‘fiets’-liedjes

In zijn boek belicht de schrijver ook de onderdelen van de fiets en de tientallen soorten fietsen die er zijn en deels zijn geweest. Hoe wordt de fiets in liedjes bezongen en hoe wordt de fiets in de literatuur beschreven? Aan de hand van zijn boek neemt Wim Daniëls zijn toehoorders tijdens zijn lezing mee in zijn verhaal over de fiets. Het boek is op deze avond ook te koop en kan desgewenst gesigneerd worden. Voor een gezellige avond waar je ook nog iets van opsteekt, kom je naar wielercafé De Stam, Gerwenseweg 38, Gerwen (Nuenen c.a.), donderdag 5 juli, aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.

De taal van de fiets