Wandelreisverslag van Guus Wesselink en Riet van Laake

Van Rome tot de hak van de Italiaanse laars

Guus en Riet over hun voetreis van Rome naar het uiterste puntje van de hak van de Italiaanse laars.

Nadat Guus en Riet van Den Bosch naar Rome zijn gelopen, trekken ze een paar pelgrimstochten later wéér die kant op. Dit keer is de Via Francigena del Sud hun pad. Het loopt van Rome, dwars over de Apennijnen, helemaal naar de oude havenstad Bari in het bijzondere Puglia en vandaar via Brindisi en de barokstad Lecce door tientallenkilometers olijfboomgaarden naar de hak van de laars. Het is een tocht van 800 kilometer over soms oude Romeinse wegen, door kleine pittoreske dorpen en prachtige steden met veel mooie gebouwen en eeuwenoude kunst.

Neem Bari, de havenstad met het graf van Sint Nicolaas, met zijn oude binnenhaven en de visafslag vroeg in de ochtend. Riet en Guus hebben daar een karakteristieke mosselvisser leren kennen, die elke dag in de smalle straatjes van het oude havenstadje op een houten plank zijn waar verkoopt.

Ook Lecce, de barokstad van Italië, is een bezoek meer dan waard en niet te vergeten het havenplaatsje Brindisi, waar het beginpunt is van de Romeinse Via Appia naar Rome, waarvan de aanleg in ca. 300 jaar voor Christus is begonnen. Pelgrims scheepten daar in de middeleeuwen in voor hun oversteek naar het beloofde land Palestina en naar Jerusalem.

Naast de vele cultuur zijn er de zonovergoten badplaatsjes zoals Polignano en Otranto, waar een verfrissende duik in de azuurblauwe Adriatische Zee een aangename verpozing voor lijf en leden is.

Aan het eind van hun tocht bereiken Guus en Riet met hun rugzak om de schouders het heilige Sanctuarium Santa Maria Finibus Terrae. Hoog gelegen aan een imposant wit plein op de rotsen boven de Ionische Zee is zij het baken voor zowel landrotten als zeelui. Het klooster is gebouwd op de plaats waar ooit de apostel Petrus is geland op zijn tocht van Jerusalem naar Rome. Een prachtige en stille plek, daar in Santa Maria di Leuca, op het uiterste puntje van de Italiaanse laars, waar het goed mijmeren is aan het helder kristallen water, waar de Adriatische en Ionische Zee samenvloeien.

Wanneer: 17 feb om 14 uur, gratis toegang
De koffie staat klaar om 13:30 uur
Waar: Gemeenschapshuis D’n Heuvel, Gerwen