Voorlichting door Jan Kempers: Veilig wonen

Waar kan ik beter wonen dan thuis?

In Nuenen hebben meer dan 85% van de inwoners een eigen huis. Uiteraard willen de meesten fijn thuis blijven wonen. Daarnaast wordt steeds duidelijker dat het aantal beschikbare plaatsen in een zorgcentrum beperkt is en nodig is voor mensen die echt afhankelijk zijn van zware verpleging.

Maar er dreigt gevaar. Niet het huis verandert, maar u zelf. Gelukkig wordt u steeds ouder, maar toch treden onbewust beperkingen op ondanks de half uur extra beweging die u per dag inplant. Iets minder flexibel, iets minder snel, iets minder zicht, iets minder horen, iets minder stabiel en nog meer van die kleine, geleidelijke beperkingen. Daarnaast weten we dat de meeste ongelukken in en rondom het huis gebeuren. En is het tijd voor actie.

Dus kijk eens goed rond in en rondom uw woning waar de mogelijke val- of struikelgevaren zitten. Die trap is toch goed want die gebruiken we al 40 jaar en er is nog nooit iets gebeurd. Dat is precies het probleem! U bent zo thuis in uw eigen woning dat u de gevaren niet ziet.

Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is “de menselijke maat”. Zoals: hoe ver kunt u reiken zonder trap of hulpmiddelen nodig te hebben? Draaiknoppen zijn vaak moeilijk te bedienen. Hoeveel kracht heeft u nog in uw handen om deurknoppen om te draaien? Of stekkers uit het stopcontact te trekken? Hoe goed kunt u nog bukken? Vaak zijn er met simpele, goedkope ingrepen de nodige verbeteringen aan te brengen.

Wanneer: 15 april om 14 uur, aanmelden is niet nodig
Waar: Gemeenschapshuis D’n Heuvel, Gerwen