Lezing door apotheker C Wammes: Wijs met medicijnen

Lezing door apotheker C Wammes van Apotheek aan de Berg in Nuenen:
Wijs met medicijnen
Tips voor oudere geneesmiddelgebruikers

Op 12 november 2018 in D’n Heuvel in Gerwen houdt apotheker C Wammes van Apotheek aan de Berg een lezing over medicijngebruik door ouderen en aanverwante onderwerpen.

Ouderen hebben vaak meerdere chronische aandoeningen, waarvoor zij verschillende medicijnen gebruiken. Die medicijnen hebben allemaal hun eigen bijwerkingen en kunnen bovendien wisselwerkingen veroorzaken. Medicijnen kunnen ook anders gaan werken naarmate iemands gezondheids­­­toestand verandert.

Het complexe medicijngebruik van ouderen vergt dan ook een uitgekiende farmaceutische begeleiding.

Hoe zorgen apothekers ervoor dat iedere patiënt zorg op maat ontvangt? En op welke wijze kunnen ouderen zelf bijdragen aan hun eigen veilig medicijngebruik?

Een nieuw ontwikkelde methode is medicatie review, waarbij alle apothekers, praktijkondersteuners en huisartsen in gesprek met de patiënt het geneesmiddelgebruik evalueren. In Nuenen zijn alle huisartsenpraktijken hierbij betrokken.

Tevens komen onderwerpen aan bod als wisselingen van doosjes, geneesmiddeltekorten en de geneesmiddelrol (baxter).

20% van de 65- tot 69-jarigen, 25% van de 70- tot 74-jarigen en 35% van de 75-plussers gebruikt vijf of meer genees­­middelen langdurig. Als gevolg van de vergrijzing zal het aantal oudere polyfarmaciepatiënten de komende jaren sterk stijgen. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen de juiste geneesmiddelen krijgt?

Wanneer: 12 nov om 14 uur, aanmelden is niet nodig
Waar: Gemeenschapshuis D’n Heuvel, Gerwen